Science

- Human Milk Oligosaccharides -

De wetenschap achter HMOs en Gezondheid

Humane Melk Oligosachariden of HMOs zijn zijn essentiele voedingsstoffen voor de baby. Ze krijgen steeds meer aandacht vanwege de effecten op een gezonde ontwikkeling van de baby. 

HMOs zijn na lactose en vet de derde grootste vaste component van borstvoeding. Het zijn complexe koolhydraten die grotendeels intact de dikke darm bereiken. Moedermelk bevat meer dan 200 verschillende HMOs, de concentratie is het hoogst vlak na de bevalling (20 gram per liter); ook een jaar na de bevalling bevat borstvoeding nog steeds 5 – 15 gram per liter HMOs. In koemelk bevinden zich veel minder HMOs dan in moedermelk (slechts 0.05 gram per liter). 

De eerste 1000 dagen van ons leven zijn van groot belang voor de ontwikkeling van een divers, stabiel en gezond microbioom. Het is belangrijk om de juiste bacteriën te laten koloniseren in de darmen zodat later kans op allergieën en darmproblemen verkleind worden. 

Een van de meeste voorkomende HMOs is 2’-Fucosyllactose of kortweg 2’-FL. Deze 2’-FL heeft een prebiotische werking en stimuleert de groei van goede bacterien zoals Bifidus en Lactobacillus. Daarnaast versterkt 2’-FL het beschermende slijmvlies in de darmen en kan het zich binden aan pathogene bacteriën om te voorkomen dat deze zich aan de darmen kunnen binden. 2’-FL wordt ook opgenomen in het bloed en heeft daar een ontstekingsremmende werking en stimuleert de ontwikkeling van het immuunsysteem.

De HMO samenstelling van borstvoeding wordt deels door genetica en deels door leefstijleffecten zoals voeding veroorzaakt. Een kwart van de vrouwen mist het enzym wat nodig is om gefucosyleerde HMOs zoals 2’-FL te maken: 2′-fucosyltransferase (FUT2). Deze enzymdeficiëntie wordt genetisch bepaald. Met de moedermelktest van LactaScreen kun je bepalen of je dit enzym aanmaakt of niet.